No smoking please: 11 tips για να κόψεις το κάπνισμα οριστικά!

Επιτέλους πήρες την μεγάλη απόφαση:κάπνισμα τέλος για σένα.Επειδή όμως,η αρχή είναι το ήμισυ του παντός,θέλεις να ξεκινήσεις σωστά για να μην ξανακυλήσεις.Αν είσαι επιρρεπής σε αυτή την συνήθεια,θα είναι δύσκολο.Αν έχεις επιμονή και ελέγχεις τον εαυτό σου,θα είναι παιχνιδάκι.

Ας δούμε μερικά απλά tips για να νικήσεις τον εχθρό!

Το νερό νεράκι
Σου έρχεται να καπνίσεις και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς;Πιες λίγο νερό.Για την ακρίβεια,έχε δίπλα σου ένα ποτήρι με ένα καλαμάκι για να παίρνεις μικρές γουλιές αντί για...τζούρες.Αυτό θα σε βοηθήσει και στην έκκριση ντοπαμίνης,η οποία "βοηθά" τον εγκέφαλό μας να διατηρήσει την ηρεμία και την καλή διάθεσή του.

Μικρά γεύματα
Θα έχεις δει και ακούσει πως όσοι διακόπτουν το κάπνισμα,τείνουν να αυξήσουν το βάρος τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.Γιατί;
Γιατί αντί να καπνίζουν,τρώνε από νευρικότητα συνεχώς.Με λίγη αυτοπειθαρχία όμως,μπορείς να το αποφύγεις.Μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα,τα οποία έτσι κι αλλιώς χρειάζεσαι,θα καταπολεμήσουν την επιθυμία να καπνίσεις.Εννοείται πως πρέπει να επιλέγεις υγιεινές τροφές,όχι μόνο για να επιτύχεις τον σκοπό σου,αλλά γενικά.Φρούτα και λαχανικά αποτελούν ιδανικές επιλογές για συχνότερα γεύματα,ενώ η τσίχλα θα σου γίνει απαραίτητη.Χωρίς ζάχαρη εννοείται.

Κράτα ημερολόγιο
Σημείωνε όσα θετικά έχεις παρατηρήσει στο μυαλό,το σώμα και τον οργανισμό σου από την ημέρα που διέκοψες το κάπνισμα.Πίστεψέ με,η λίστα θα είναι μεγάλη!
  • Νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό σου
  • Η ενέργεια σε κατακλύζει
  • Μυρίζεις καλύτερα από ποτέ
  • Έχει βελτιωθεί η γεύση στις τροφές
  • Κάνεις απίστευτη οικονομία και θα το καταλάβεις αμέσως

Αν λοιπόν,νιώσεις την ανάγκη να καπνίσεις,διάβασε την λίστα σου και η σκέψη θα απομακρυνθεί.

Φρέσκια αναπνοή
Αυτό που καταλαβαίνεις αμέσως μόλις σταματήσεις να καπνίζεις,είναι η γεύση των φαγητών,όπως ανέφερα παραπάνω.Για να διώξεις την όποια σκέψη και να νιώθεις την στοματική σου κοιλότητα καθαρή και γεμάτη φρεσκάδα,βούρτσιζε τακτικά τα δόντια σου με μια οδοντόκρεμα μέντας κατά προτίμηση.


Πες όχι σε καφέ και αλκοόλ
Στην χώρα μας κυρίως,το κάπνισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον καφέ και το αλκοόλ.Ο καφές σου δίνει μεν ενέργεια,αλλά αυξάνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση.Το αλκοόλ μειώνει τις αντιστάσεις σου και σε κάνει επιρρεπή στις κακές συνήθειες.Αν θέλεις λοιπόν,να κρατήσεις τις άμυνές σου,ξέχασε τα!




Βρες νέες ασχολίες
Εκεί που σου ερχόταν να καπνίσεις και το έκανες αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη,τώρα κάνε κάτι διαφορετικό.Διάβασε ένα βιβλίο,δες μια ταινία,κάνε μια βόλτα ή οτιδήποτε άλλο θα σε αποσπάσει.




Μην ξεχνάς γιατί το σταμάτησες
Είναι πιο εύκολο να μην ξανακυλήσεις όταν θυμάσαι τους λόγους που διέκοψες το κάπνισμα.Σημείωσέ το παντού για να το βλέπεις κάθε στιγμή της ημέρας.Στην κουζίνα,στο υπνοδωμάτιο,στο σαλόνι,ακόμη και στο χέρι σου με ένα στιλό.Πολλοί καπνιστές λένε πως τους βοηθάει να βλέπουν φωτογραφίες των παιδιών τους συχνά,ειδικά όταν τους έχουν παραπονεθεί πως μυρίζουν και αυτό ήταν εξαρχής ένας λόγος να το διακόψουν.

Βάλε την άσκηση στην ζωή σου
Οι περισσότεροι καπνιστές παραπονιούνται πως δεν έχουν διάθεση ή αντοχή για να αθληθούν.Τώρα όμως,είναι η ώρα να αποκτήσεις νέες συνήθειες που θα σου χαρίσουν ενέργεια,ευεξία και καλή διάθεση.Θυμήσου πως πρέπει να ασκείσαι εντατικά και με συνέπεια.Όταν βάζουμε ένα στόχο,είναι απαραίτητο να μένουμε εντός προγράμματος για να τον επιτύχουμε ευκολότερα.

Προσοχή στις παρέες
Η αλλαγή στα άτομα που αποτελούν τον κύκλο σου θα γίνει αναγκαστικά,καθώς πλέον θα ενοχλείσαι ακόμη και από την μυρωδιά του τσιγάρου.Αρκετοί πρώην καπνιστές έχουν αναφέρει πως τους ήταν δύσκολο να βρεθούν σε χώρους με καπνό.Άλλοι έμπαιναν στον πειρασμό και άλλοι ενοχλούνταν πραγματικά.Με τον καιρό λοιπόν,θα δεις πως είναι ευκολότερο να συναναστρέφεσαι άτομα που δεν καπνίζουν ή τουλάχιστον δεν το κάνουν μπροστά σου.
Το χειρότερο;Θα υπάρξουν άτομα του περιβάλλοντός σου,ακόμη και συγγενείς,που θα προσπαθήσουν να σε πείσουν πως το κάπνισμα δεν κόβεται.Επιβάλλεται να τους "κόψεις" εσύ.Είναι πολλοί αυτοί που ξεκίνησαν να καπνίζουν για να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου κι εσύ αποτελείς τώρα απειλή.Όσο χαζό κι αν είναι,συμβαίνει.Προστάτευσε τον εαυτό σου και την υγεία σου! 

Ψυχολογική στήριξη
Όπως με όλες τις εξαρτήσεις,έτσι και για το τσιγάρο,υπάρχουν ομάδες που μπορούν να σε βοηθήσουν να αφήσεις πίσω σου αυτή την φριχτή συνήθεια.Βέβαια,αν δεν σκοπεύεις να κάνεις κάτι τόσο δραστικό,μπορείς απλά να εμπιστευτείς έναν φίλο που θα σε κρατήσει σε εγρήγορση και θα σου τονώνει το ηθικό όταν "πέφτεις" ψυχολογικά.






Προσπάθησε να περνάς καλά
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιθανόν να σε οδηγήσουν να βρεις καταφύγιο στην αγαπημένη σου,μέχρι πρότινος,συνήθεια.Απομάκρυνέ τα.Κάνε δημιουργικά πράγματα και υιοθέτησε ασχολίες που θα σου φτιάχνουν την διάθεση.



Το πρώτο 20ήμερο είναι το δυσκολότερο και απαιτεί την απόλυτη προσοχή και συνέπειά σου.Μην απογοητευτείς αν η νικοτίνη σε νικήσει έστω μια φορά.Η επιτυχία είναι δύσκολο πράγμα,αν όμως βρεις τι φταίει,θα τα καταφέρεις.


Θυμήσου πως ζωή χωρίς κάπνισμα σημαίνει:
  • Καλή ψυχική και σωματική υγεία
  • Λαμπερό πρόσωπο και μαλλιά
  • Αψεγάδιαστο δέρμα και γερά νύχια
  • Αυτοπειθαρχία,ενέργεια και ευεξία
  • Αύξηση ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου και σεξουαλικής ζωής

Η λίστα πραγματικά είναι ανεξάντλητη.


Σε περίπτωση που νιώσεις αδυναμία να ανταπεξέλθεις,συμβουλεύσου έναν γιατρό ή δοκίμασε εναλλακτικές θεραπείες.Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός,το ίδιο και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.Βρες τον κατάλληλο για σένα και νίκησε την εξάρτησή σου!


Καλή τύχη!