Θυρεοειδής αδένας: Η πεταλούδα στο σώμα μας.Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνεις & ποιες όχι για να επιτύχεις την ρύθμισή του

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας,αποτελεί τον μεγαλύτερο αδένα στο σώμα μας και ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας.Παράγει δυο ορμόνες,την Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και την Τ4 (θυροξίνη),ενώ μια τρίτη ορμόνη,η TSH,παράγεται στην υπόφυση του εγκεφάλου και διοχετεύεται στον θυρεοειδή αδένα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος,με σκοπό να μας προειδοποιήσει για το αν οι ορμόνες μας είναι σε φυσιολογικά,χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα.Σε κάθε περίπτωση,η ρύθμιση γίνεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.


Γενικά,οι ορμόνες του θυρεοειδούς:
- Βοηθούν στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού και του σακχάρου
- Αυξάνουν τον ρυθμό και τις συσταλτικότητα της καρδιάς
- Κινητοποιούν το έντερο
- Αυξάνουν την αποδόμηση των οστών
- Ελαττώνουν την χοληστερίνη στο αίμα
- Βοηθούν να ωριμάσει ο σκελετός και ο εγκέφαλος του εμβρύου


Μετά από όλα αυτά,καταλαβαίνεις πως ο θυρεοειδής αδένας παίζει καταλυτικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.Δεν πρέπει λοιπόν,να αμελούμε τον έλεγχο και την φροντίδα του.Τι χρειάζεται όμως ο θυρεοειδής αδένας για να λειτουργεί σωστά;

Αλάτι
Αν είχες ποτέ κάποιο πρόβλημα και επισκέφτηκες ενδοκρινολόγο,θα σου είπε πως ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργεί σωστά.Το ιώδιο βρίσκεται στο αλάτι και αν δεν έχεις πρόβλημα με την αρτηριακή σου πίεση,μπορείς να το προσλαμβάνεις από την διατροφή σου.Μια βόλτα στην θάλασσα επίσης βοηθάει.Θα εισπνεύσεις ιώδιο και θα απολαύσεις τον καθαρό αέρα.

Πράσινα λαχανικά
Το λάχανο και το σπανάκι αποτελούν πλούσιες πηγές μαγνησίου,το οποίο είναι απαραίτητο για το σώμα μας.Αν έχεις κομμάρες,αρρυθμίες και μυικές κράμπες,είναι ίσως ώρα να ελέγξεις τις αποθήκες στον οργανισμό σου.
Το λάχανο,σε κάποιες περιπτώσεις,δεσμεύει την πρόσληψη ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα.Γενικά όμως,αποτελεί ένα λαχανικό που αν καταναλώνεται με μέτρο,θα σε βοηθήσει να είσαι υγιής.Το ίδιο ισχύει και για το μπρόκολο,τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι.


Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα και οι κολοκυθόσποροι,θα σου προσφέρουν απλόχερα τον σίδηρο που χρειάζεσαι.Σε αρκετούς ξηρούς καρπούς υπάρχει και σελήνιο,μέταλλο το οποίο επίσης βοηθά τον θυρεοειδή σου.Όπως όλα όμως,έτσι και η κατανάλωση ξηρών καρπών,θέλει μέτρο.


Θαλασσινά
Στα ψάρια και τις γαρίδες θα βρεις όσο ιώδιο χρειάζεσαι.Αν σου αρέσει όμως,το σούσι,προσοχή!Τα φύκια που χρησιμοποιούνται,ίσως περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες ιωδίου,πράγμα που θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.




Σόγια
Η σόγια πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο,καθώς και αυτή μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα σε υπερβολικές ποσότητες,ακόμη και διακοπή παραγωγής ορμονών του συγκεκριμένου αδένα.



Κρέας
Τα συκωτάκια αποτελούν μια καλή επιλογή για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.Όσον αφορά τον θυρεοειδή όμως,η αλόγιστη κατανάλωσή του,μπορεί να αποπροσανατολίσει τον οργανισμό.Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει λιποϊκό οξύ,ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε αρκετές τροφές.



Γλουτένη
Είναι η πρωτεΐνη που πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη.Βρίσκεται στο σιτάρι,το κριθάρι και την σίκαλη.Στα άτομα με κοιλιοκάκη,μπορεί να προκαλέσει εντερικά προβλήματα και διαταραχές του θυρεοειδούς,είτε νόσο του Χασιμότο (υποθυρεοειδισμό) είτε νόσο του Grave (υπερθυρεοειδισμό).Μια κατάλληλα διαμορφωμένη διατροφή μπορεί να αποτρέψει πολλά προβλήματα και να χαρίσει υγεία και ευεξία στο άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση,πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου και να ακολουθείς τις οδηγίες του.

Εκείνος θα σου κάνει ψηλάφηση και υπέρηχο,ενώ θα πρέπει να γίνει αιματολογικός έλεγχος των ορμονών για να έχει μια συνολική εικόνα.


Κατάλληλη διατροφή και φαρμακευτική αγωγή θα ρυθμίσουν τις όποιες δυσλειτουργίες του οργανισμού σου.Μην αμελείς την λήψη των φαρμάκων σου και σε λίγο καιρό θα δεις μεγάλη διαφορά.