Μητρικός Θηλασμός: 6 Μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν επειγόντως!

Ο θηλασμός αποτελεί την πιο φυσική σχέση και έκφραση αγάπης μιας μητέρας με το μωρό της.Τα τελευταία χρόνια έχουν καταρρεύσει διάφοροι μύθοι που τον συνόδευαν,σε πολλές ακόμη χώρες όμως,οι μύθοι αυτοί διαιωνίζονται,με αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν την νέα μητέρα σε κοινωνικά στερεότυπα ντροπής.Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από επιστήμονες,αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες,μια από αυτές τις χώρες είναι και η δική μας.

Πέρα από το ότι ο θηλασμός πιστεύεται από πολλούς πως θα πρέπει να γίνεται κρυφά για να μην προκαλούνται οι γύρω (γιατί προκαλούνται με κάτι τόσο φυσικό άραγε;),υπάρχει αρκετή παραφιλολογία σε ό,τι τον αφορά γενικότερα.

1. Δεν παράγουν γάλα όλες οι γυναίκες ή δεν παράγουν αρκετό
Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Θηλασμού,το μέγεθος του στήθους μια γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.Οι περισσότερες γυναίκες παράγουν αρκετή ποσότητα για να τραφεί το νεογνό,ενώ άλλες παράγουν πολύ περισσότερο απ' όσο χρειάζεται.Η αλήθεια είναι πως όλα τα νεογνά δεν κερδίζουν βάρος βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.Σε περίπτωση που μια μητέρα ανησυχεί πως το μωρό της δεν τρέφεται σωστά,πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της,καθώς και μια μαία για να της υποδείξει τον σωστό τρόπο.Είναι πολύ πιθανόν η τεχνική της μητέρας να είναι λανθασμένη και να επηρεάζει την κατάποση του μωρού.
Όσον αφορά τις μητέρες που δεν παράγουν γάλα,συνήθως χρειάζονται κάποια προετοιμασία για να βοηθηθούν και τα καταφέρνουν.Εξαιρούνται γυναίκες που παρουσιάζουν συγκεκριμένα ιατρικά θέματα,τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.



2. Τις πρώτες μέρες τα μωρά πρέπει να πίνουν γάλα με το μπιμπερό
Μεγάλος μύθος και μεγάλο λάθος.Το πρωτόγαλα είναι απίστευτα θρεπτικό για το μωρό και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί μια μητέρα να καθυστερήσει τον θηλασμό (πχ. σε καισαρική λόγω χορήγησης αντιβίωσης).Καμία άλλη τροφή,κανένα άλλο γάλα όσο καλό κι αν είναι,δεν θα προσφέρει στο μωρό τα αντισώματα και τις βιταμίνες που μπορεί να του προσφέρει η μητέρα του.Μια από τις σημαντικές βιταμίνες είναι και η βιταμίνη D,την οποία κερδίζει το μωρό σε ικανοποιητική ποσότητα από τον θηλασμό,αλλά και την μικρή έκθεση στον ήλιο.
Ο δεσμός μεταξύ μητέρας-νεογνού είναι φυσικό να χτίζεται αμέσως μετά την γέννα και για κανέναν λόγο αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει.Προσοχή λοιπόν,στις συμβουλές γιατρών που έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτό.

3. Δεν πρέπει να θηλάζεις όταν είσαι άρρωστη
Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που το απαγορεύουν αυτό και φυσικά,δεν αφορούν ένα απλό κρύωμα.Από την στιγμή που το μωρό είναι κοντά σου,έχει εκτεθεί στον ιό που σε ταλαιπωρεί και δεν υπάρχει λόγος να του στερήσεις το μεγάλο δώρο του θηλασμού.Εννοείται πως πάντα θα συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου.



4. Ο θηλασμός προκαλεί μαστίτιδα που δεν επουλώνεται
Ναι,πολλές θηλάζουσες μητέρες αντιμετωπίζουν αυτή την φλεγμονή,δεν ξεπερνιέται όμως,με διακοπή του θηλασμού.Αντιθέτως,ο θηλασμός βοηθά στην επούλωση των πληγών εξωτερικά και σιγά σιγά και εσωτερικά.Ακόμη κι αν σου έχει χορηγηθεί αντιβίωση,είναι ασφαλές να θηλάζεις το μωρό σου,πάντα σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

5. Τα μωρά πρέπει να θηλάζουν μόνο για 6 μήνες
Ίσως ο πιο διαδεδομένος που κυκλοφορεί,αφού πολλές μητέρες πλέον θηλάζουν τα παιδιά τους μέχρι και τα δυο έτη.Μάντεψε!Όσο περισσότερο,τόσο το καλύτερο.Όχι,το παιδί σου δεν θα είναι απόλυτα εξαρτημένο από σένα και κολλημένο πάνω σου όταν μεγαλώσει επειδή απλά το θήλασες σε μεγαλύτερη ηλικία.Θα είναι όμως,σίγουρα πιο δεμένο μαζί σου.Κι άσε τους γύρω να λένε.Ούτε ξέρουν τι λένε ούτε τους πέφτει λόγος.



6. Ο δημόσιος θηλασμός είναι παράνομος
Αυτό πρέπει να είναι το αστείο της χιλιετίας.Ο θηλασμός είναι το πιο φυσικό αντανακλαστικό του μωρού προς την μητέρα του μετά την γέννα.Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να τον απαγορεύει,πέρα από τις ψευτοηθικές τοποθετήσεις των ημιμαθών και κοινωνικά εξουσιαζόμενων από τα στερεότυπα που βασανίζουν τις κοινωνίες,οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε πείσουν να καλυφθείς (λες κ εσύ έχεις όρεξη να τους δείξεις το στήθος σου).Ο σεξισμός δεν αφορά τον θηλασμό και σίγουρα δεν ταιριάζει στην ομορφιά της φύσης.

Απομάκρυνε τους απαράδεκτα τοξικούς ανθρώπους που προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο και δώσε στο μωρό σου αυτό που χρειάζεται.Την προσοχή σου και την υγεία και ασφάλειά του.



Αναλυτικά για τον θηλασμό είχαμε μιλήσει ΕΔΩ.