Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλεται & 9 τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Η πρωινή ναυτία,ή για την ακρίβεια,απλά ναυτία,δεν έχει καμία σχέση με το όνομά της,καθώς εμφανίζεται όλες τις ώρες.Μπορεί να την έχεις από την στιγμή που θα ξυπνήσεις,μέχρι την στιγμή που θα κλείσεις εξαντλημένη τα ματάκια σου κάθε ώρα της ημέρας.Μην ανησυχείς,δεν είσαι η μόνη.Πάνω από τις μισές έγκυες γυναίκες περνούν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους με ναυτία και εμέτους.

Δεν έχουν,όμως,όλες οι γυναίκες αναγούλες και εμέτους.Άλλες έχουν μόνο το ένα από τα δυο,άλλες και τα δυο.Μερικές έχουν μόνο στην αρχή,άλλες μέχρι την μέση της εγκυμοσύνης,κάποιες άλλες ανά διαστήματα,ενώ κάποιες πιο άτυχες,ακόμη και την ημέρα που θα γεννήσουν.



Οι ναυτίες εμφανίζονται συνήθως μόλις αρχίσει να ανεβαίνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η ορμόνη Β-χοριακή,της οποίας οι τιμές δείχνουν και την εγκυμοσύνη στα τεστ.Συνήθως η περίοδος της ναυτίας συμπίπτει με την εβδομάδα που ξεκινά να χτυπά η καρδιά του μωρού σου.Άλλες γυναίκες έχουν αναγούλες από την 6η εβδομάδα κύησης,ενώ άλλες ακόμη και πολύ αργότερα.Οι ναυτίες δεν βλάπτουν το μωρό,αντιθέτως κατά κάποιον τρόπο δείχνουν πως αναπτύσσεται κανονικά.

Τι να κάνεις για να...αντέξεις;

- Έχε πάντα δίπλα στο κρεβάτι σου ένα κράκερ για να το φας πριν σηκωθείς.Αυτό θα βοηθήσει το στομάχι σου να ηρεμήσει λίγο.

- Απόφυγε τις έντονες μυρωδιές.Φαγητά,αρώματα και διάφορες εξωτερικές μυρωδιές,πρέπει να μείνουν μακριά σου.



- Αν δεν μπορείς να πιεις νερό επειδή νομίζεις πως θα καταλήξεις να κάνεις εμετό,ρίσκαρέ το.Είναι καλύτερα να είσαι ενυδατωμένη έστω για λίγο,παρά καθόλου.Φρόντισε όμως,να πίνεις λίγο λίγο σε όλη την διάρκεια της ημέρας.

- Αν είναι καλοκαίρι,φάε σπιτικά popsickles με φρούτα.Η γρανίτα σταματά την αναγούλα σε πολλές γυναίκες.Εναλλακτικά,βάλε ένα παγάκι στο στόμα σου για λίγο,για λίγη ενυδάτωση.



- Μην τρως ξαπλωμένη.Η πέψη δεν γίνεται σωστά και είναι πιθανόν όταν σηκωθείς για λίγο,να κάνεις εμετό.

- Να τρως μικρά στεγνά γεύματα και όχι μεγάλες ποσότητες.Το μυστικό είναι να μην αφήνεις άδειο το στομάχι σου για πολλή ώρα.Μην επιλέγεις καυτερά ή παχυντικά φαγητά,γιατί είναι πολύ πιθανόν να καταλήξεις αγκαλιά με μια σακούλα.Αντίθετα,προτίμησε ρύζι,μπανάνες και φρυγανιές.

- Μύρισε ένα λεμόνι ή πιες κάτι που περιέχει λεμόνι.Σε πολλές γυναίκες για παράδειγμα,η κατανάλωση λεμονάδας διώχνει την ναυτία.



- Μην σηκώνεσαι απότομα όταν είσαι ξαπλωμένη και μην μένεις πολλή ώρα όρθια.

- Να ξεκουράζεσαι αρκετά και να αποφεύγεις τις μετακινήσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν την αναγούλα και τους εμέτους.



Αν οι εμετοί επιμένουν και δεν μπορείς να καταναλώσεις τροφή για αρκετό διάστημα με συνέπεια την απώλεια βάρους,είναι καλό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Φρόντισε να έχεις τον σύντροφό σου πάντα δίπλα σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι.Η περίοδος αυτή θα περάσει ευκολότερα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις,οι αναγούλες και οι έμετοι εξαφανίζονται ως την 14η εβδομάδα κύησης.

Υπομονή λοιπόν,και όλα θα πάνε καλά.Μην ξεχνάς,είναι για καλό.