Βιταμίνη D: Όλη η αλήθεια για την βιταμίνη του ήλιου

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκμεταλλεύονται το καλοκαίρι και κάνουν ηλιοθεραπεία όχι μόνο για να μαυρίσουν,αλλά και για να απορροφήσουν λίγη πολύτιμη Βιταμίνη D.Ο ήλιος για την πρόσληψη αυτής της βιταμίνης,είναι απόλυτος σύμμαχος.Γιατί όμως η Βιταμίνη D είναι γνωστή ως η βιταμίνη του ήλιου;

Όταν εκθέτεις το γυμνό σώμα σου στις ακτίνες του ηλίου,αυτό παράγει μόνο του Βιταμίνη D.Η ώρα που χρειάζεσαι κάτω από τον ήλιο,ποικίλει ανάλογα με τον τύπο δέρματός σου.Αν έχεις πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα,5-10 λεπτά είναι αρκετά για σένα.Αυτό βέβαια,όχι κάθε μέρα και μόνο σε ημέρες που υπάρχει ήλιος.Τις υπόλοιπες μέρες που μπορεί να έχει συννεφιά ή ο καιρός να είναι πιο κρύος,τα πράγματα αλλάζουν.Όσο γι' αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και με σκουρότερο τόνο δέρματος,τα 10 λεπτά δεν είναι αρκετά και πρέπει να επιλέγουν έξυπνα τις τροφές τους για να κερδίσουν από εκεί την Βιταμίνη D.

Ισχυρό όπλο εναντίον ασθενειών
Σύμφωνα με ερευνητές,τα φυσιολογικά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης αποτελούν ισχυρό όπλο ενάντια στον διαβήτη,την αρθρίτιδα,τον καρκίνο,τις καρδιακές παθήσεις και την κατάθλιψη,ενώ βοηθά και στην απώλεια βάρους.

Κατά του καρκίνου
Μελέτες αποκαλύπτουν πως υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.Τα δείγματα δεν είναι ξεκάθαρα,ωστόσο,για τον καρκίνου του μαστού και του προστάτη,καθώς και για το αν η Βιταμίνη D ευθύνεται για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Γερά κόκαλα
Η Βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των οστών από την βρεφική ως την ενήλικη ζωή,καθώς βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από τις τροφές.Το 1930,οι βιομηχανίες προσέθεταν στην Βιταμίνη D στο γάλα των μωρών,πράγμα που βοήθησε στην σωστή ανάπτυξη του σκελετού και την αποφυγή ραχίτιδας.Σε μεγαλύτερες ηλικίες,η καθημερινή πρόσληψη Βιταμίνης D,βοηθά στην πρόληψη καταγμάτων και ραγισμάτων των οστών.

Όλο ενάντια στην πολλαπλή σκλήρωση;
Η πολλαπλή σκλήρωση δεν συνδέεται άμεσα με την πρόσληψη της Βιταμίνης D από τον ήλιο.Για πολλά χρόνια,υπήρχαν υποψίες για την σύνδεση μεταξύ των ακτίνων του ηλίου,των επιπέδων της Βιταμίνης D και της αυτοάνοσης διαταραχής που καταστρέφει τα νεύρα.Το στοιχείο που έλειπε,προέκυψε από μια έρευνα,κατά την οποία έγινε μελέτη σε ένα σπάνιο ελαττωματικό γονίδιο που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα της Βιταμίνης D και αυξάνει τον κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρωση.Παρά την ανακάλυψη αυτών των στοιχείων,δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συγχέουν την Βιταμίνη D με την πρόληψη της πολλαπλής σκλήρωσης.

Σύμμαχος κατά του διαβήτη;
Μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D και στον διαβήτη τύπου 1 και 2.Ωστόσο,και πάλι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ουσιαστική συμβολή της στην πρόληψη του διαβήτη.Βέβαια,το ποσοστό λίπους σ' έναν οργανισμό ίσως παίζουν καταλυτικό ρόλο στον διαβήτη τύπου 2 και τα χαμηλά επίπεδα της Βιταμίνης D.

Χαμηλά επίπεδα και παχυσαρκία
Σύμφωνα με μελέτες,οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλές τιμές Βιταμίνης D στο αίμα τους.Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος παγιδεύει την βιταμίνη και την κάνει δυσλειτουργική για τον οργανισμό.Δεν είναι ξεκάθαρο αν η παχυσαρκία προκαλεί την μείωση των επιπέδων της Βιταμίνης D ή το αντίθετο.Μια άλλη μελέτη ωστόσο,κατέδειξε πως η προσθήκη Βιταμίνης D στην διατροφή,συμβάλλει στην ευκολότερη απώλεια κιλών σε άτομα με δυσαπορρόφηση.

Βιταμίνη D και κατάθλιψη
Η Βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και τα χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D,έχουν συνδεθεί με αυτό.Ωστόσο,σε μελέτες που έγιναν,δεν βρέθηκε ότι η πρόσληψη Βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.Γι' αυτό,θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για ν' ακολουθήσεις την ανάλογη με την περίπτωσή σου αγωγή.

Πρόσληψη μέσω της τροφής
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε Βιταμίνη D είναι ο σολομός,ο ξιφίας και το σκουμπρί.Άλλα ψάρια,όπως ο τόνος και η σαρδέλα,περιέχουν μικρότερα ποσοστά.Επίσης,ο κρόκος αυγού,το συκώτι,τα  δημητριακά και το γάλα,περιέχουν μικρότερα ποσοστά της βιταμίνης.Μερικές εταιρίες έχουν προσθέσει την βιταμίνη στον χυμό πορτοκάλι και το γιαούρτι.

Συμπληρώματα
Αν δεν προσλαμβάνεις επαρκώς την Βιταμίνη D,υπάρχουν σκευάσματα στο εμπόριο για να σε βοηθήσουν.Ο γιατρός σου θα σε κατευθύνει για να ξεκινήσεις με το κατάλληλο για σένα.Συνήθως δίνεται αγωγή δυο μηνών και ακολουθούν οι πρώτες εξετάσεις για να ελεγχθούν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα.

Δυσαπορρόφηση της Βιταμίνης D
Προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε οποιαδήποτε ηλικία.Ωστόσο,υπάρχουν μερικές κατηγορίες ατόμων που είναι πιο επιρρεπή σε αυτό.
- Άτομα ηλικίας άνω των 50.
- Άτομα με σκούρο δέρμα.
- Υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
- Άτομα με αλλεργία στο γάλα και δυσανεξία στην λακτόζη.
- Άτομα που υποφέρουν από ασθένειες του ήπατος ή του πεπτικού συστήματος,όπως είναι η Νόσος του Κρον και η κοιλιοκάκη.
- Γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες και δεν έχουν ρυθμίσει το σύνδρομο.Η μη ρύθμιση των ορμονών μας σε τέτοια περίπτωση,αποδιοργανώνει όλο τον οργανισμό.
- Άτομα που βάζουν αντηλιακό,καθώς μπλοκάρουν την απορρόφηση.Από την άλλη καλύτερα δυσαπορρόφηση που υπάρχει λύση,παρά καρκίνος του δέρματος.


Συμπτώματα δυσαπορρόφησης
Οι περισσότεροι δεν έχουν συμπτώματα.Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ίσως αισθάνονται ενοχλήσεις στα οστά,πόνο και αδυναμία στους μύες.Στα παιδιά,η δυσαπορρόφηση της Βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα τα κόκαλα και τον σκελετό.

Εξετάσεις
Μια απλή εξέταση αίματος θα σου δώσει την απάντηση.Η εξέταση ονομάζεται "Βιταμίνη 25 (OH) D".Οι φυσιολογικές τιμές είναι οι εξής:
Έλλειψη: < 10 ng/ml
- Ανεπάρκεια: 10-30 ng/ml
- Επάρκεια: 30-100 ng/ml
- Τοξικότητα: > 100 ng/ml

Κατάλληλη ποσότητα
Όπως βλέπουμε παραπάνω,αν το παρακάνουμε με την Βιταμίνη D υπάρχουν κίνδυνοι.Η κατάλληλη δοσολογία για έναν ενήλικα είναι γύρω στις 600 μονάδες την ημέρα.Υψηλές δόσεις μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ασβεστίου,προκαλώντας βλάβες στα αγγεία,την καρδιά και τα νεφρά.

Φάρμακα και Βιταμίνη D
Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να παίρνεις,συντελούν στην μειωμένη απορρόφηση της Βιταμίνης D από τον οργανισμό μας.Σε αυτά περιλαμβάνονται τα στεροειδή και εντιεπιληπτικά φάρμακα.Επίσης,το Digoxin,ένα φάρμακο για την καρδιά,σε συνδυασμό με την πρόσληψη της βιταμίνης,μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες.

Έλλειψη και καρδιακές παθήσεις
Τα χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής,εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου.Ωστόσο,δεν είναι σαφές αν η αύξηση της Βιταμίνης D μειώνει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και πόση ακριβώς ποσότητα είναι αρκετή.Τα πολύ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά,αυξάνοντας την ποσότητα του ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος.

Παράγοντας στην άνοια;
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα Βιταμίνης D στο αίμα.Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ηλικιωμένοι με ανεπάρκεια της βιταμίνης,απέτυχαν σε δοκιμές μνήμης και προσοχής,σε σύγκριση με άτομα που είχαν επάρκεια.Οι μελέτες συνεχίζουν για να διαπιστωθεί αν τα συμπληρώματα Βιταμίνης D μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνισης άνοιας ή να επιβραδύνουν την πνευματική κάμψη.