Νυχτερινή Υπεριδρωσία: Αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης


Η νυχτερινή υπεριδρωσία είναι φυσιολογικό να παρουσιάζεται σε ζεστές εποχές,τι γίνεται όμως όταν αποκτά όλο και περισσότερα "θύματα" και που μπορεί να οφείλεται;
Αρχικά,πρέπει να ελέγξουμε αν το δωμάτιό μας λόγω ασυνήθιστα υψηλής θερμοκρασίας μάς προκαλεί ιδρώτα ή αν κάνουμε το λάθος να φοράμε υπερβολικά πολλά ρούχα.
Αν δεν συμβαίνει κάτι από αυτά,τότε θα πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης που μας ταλαιπωρεί.
Σε κάθε περίπτωση και για να μην κάνουμε υποθέσεις,είναι σημαντικό να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια για να μας κατευθύνει σωστά,αλλά και γρήγορα.

Ας δούμε τις πιθανές αιτίες:

- Ιδιοπαθής υπεριδρωσία: Το σώμα μας παράγει υπερβολικά πολύ ιδρώτα χωρίς απαραίτητα να συντρέχει κάποιος λόγος υγείας.Απλά ιδρώνεις περισσότερο από άλλους ανθρώπους και πρέπει να το αποδεχτείς.


- Αυξημένο σωματικό βάρος: Τα παχύσαρκα άτομα έχουν πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν νυχτερινή εφίδρωση.

- Σύνδρομο άπνοιας: Έντονο ροχαλητό και επίμονοι ιδρώτες χαρακτηρίζουν το σύνδρομο.

- Μολύνσεις ή λοιμώξεις: Μόνο η φυματίωση έχει συνδεθεί έντονα με την εμφάνιση έντονου ιδρώτα.Στις πολιτισμένες χώρες δεν αποτελεί συνήθη λοίμωξη και παρουσιάζεται με μαθηματική ακρίβεια σε άτομα που νοσούν από τον ιό του HIV,τα οποία κινδυνεύουν κάθε χρόνο 10% περισσότερο.
Οι βακτηριακές λοιμώξεις (όπως ενδοκαρδίτιδα,οστεομυελίτιδα,μολύνσεις ανοιχτών τραυμάτων) είναι άλλη μια πιθανή αιτία.

- Εμμηνόπαυση: Με τόσες ορμόνες να βρίσκονται σε πόλεμο,είναι λογικό πως θα υπάρξουν παράπλευρες...απώλειες.Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για απώλεια ιδρώτα,όχι μόνο τις νυχτερινές ώρες,αλλά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας.


- Καρκίνος: Ο ιδρώτας αποτελεί ένα από τα πρώιμα συμπτώματα μερικών τύπων καρκίνου.Το λέμφωμα συνδέεται στενά με την παρουσία ιδρώτα τις νυχτερινές ώρες,ενώ η απότομη απώλεια βάρους και ο πυρετός ακολουθούν.

- Λήψη φαρμάκων: Αντικαταθλιπτικά,ψυχιατρικά φάρμακα και αντιπυρετικά μπορούν,επίσης,να συνοδεύονται από εμφάνιση νυχτερινού ιδρώτα.Το 8-22% των ανθρώπων που λαμβάνουν κυρίως αντικαταθλιπτικά,βιώνουν νυχτερινούς ιδρώτες.

- Υπογλυκαιμία: Πολύ συνήθης η παρουσία ιδρώτα σε άτομα που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 1 και 2.

- Ορμονικές Διαταραχές: Δεν παρουσιάζεται πολύ συχνά,αλλά παθήσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός,μπορεί να συνοδεύονται από νυχτερινή υπεριδρωσία.

- Νευρολογικές παθήσεις: Ακόμη σπανιότερα, το σύνδρομο παρουσιάζεται σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό η πάσχουν από αυτόνομη νευροπάθεια.

- Εγκυμοσύνη: Κι όμως, μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα μπορεί να...χάσει τον ύπνο της και από έντονη εφίδρωση.


Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σοβαρός λόγος παρουσίας νυχτερινής εφίδρωσης,φυσικές λύσεις για την αντιμετώπισή της είναι η λήψη γάλακτος και χυμών,ενώ υπάρχουν και αρκετά φάρμακα για τον προγραμματισμό κατάλληλης αγωγής.Επίσης,μια επίσκεψη σε δερματολόγο μπορεί να δώσει την λύση,καθώς νέες μέθοδοι που διενεργούνται αποκλειστικά στο ιατρείο,ίσως λύσουν το πρόβλημα μια για πάντα.