Αυξητική στήθους:Είδη εμφυτευμάτων,κίνδυνοι & αποτελέσματα

Πολλές γυναίκες αισθάνονται μειονεκτικά που δεν είναι τόσο προικισμένες από την φύση και καταφεύγουν στο νυστέρι.Η αυξητική στήθους,η πλέον αγαπημένη επέμβαση των γυναικών,είναι η βασίλισσα της πλαστικής χειρουργικής.Πόσο ασφαλής είναι όμως;

Τα εμφυτεύματα
Υπάρχουν δυο τύποι επιθεμάτων στήθους,τα αλατούχα και της σιλικόνης.Και τα δυο αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα σιλικόνης.Η διαφορά είναι στο περιεχόμενο των εμφυτευμάτων.
Τα αλατούχα είναι γεμισμένα με φυσιολογικό ορό ή αλμυρό νερό.
Τα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι γεμισμένα με τζελ σιλικόνης.



Εμφυτεύματα σιλικόνης
Τα σιλικονούχα εμφυτεύματα συστήθηκαν στον κόσμο για πρώτη φορά το 1962.Την δεκαετία του '80,η δημοτικότητά τους χτύπησε κόκκινο,το ίδιο όμως και οι πιθανοί κίνδυνοι από την χρήση τους.Πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν πως υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ ρήξης των εμφυτευμάτων και μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης ανοσολογικών διαταραχών,όπως ο λύκος,η ρευματοειδής αρθρίτιδα,η ινομυαλγία και άλλες καταστάσεις.Μερικές γυναίκες υποστήριξαν πως τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά την αφαίρεση των εμφυτευμάτων σιλικόνης.Μερικές κατέθεσαν αγωγή κατά των κατασκευαστών.


Παρόλο που καμία μελέτη δεν απέδειξε ποτέ πως υπάρχει άμεση σύνδεση,ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) στην Αμερική,εξέτασε το θέμα και το 1992,περιόρισε την χρήση των σιλικονούχων εμφυτευμάτων σε γυναίκες που ανάρρωναν μετά από επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού.Για τα επόμενα 14 χρόνια,γυναίκες που ήθελα αυξητική στήθους έπρεπε να χρησιμοποιούν τα αλατούχα εμφυτεύματα.

Το 2006,αφού έγινε επανεξέταση και δεν βρέθηκε και πάλι καμία σύνδεση μεταξύ σιλικονούχων εμφυτευμάτων και ασθενειών,ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων,ενέκρινε την πώληση συγκεκριμένων σιλικονούχων εμφυτευμάτων.

Ποια εμφυτεύματα είναι πιο ασφαλή;
Σύμφωνα με τις τρέχουσες έρευνες,δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ασφάλεια σιλικονούχων και αλατούχων εμφυτευμάτων,κάθε τύπος εμφυτεύματος όμως,έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Ρήξη
Οι ρήξεις είναι ένας κοινός κίνδυνος.Μπορεί να προκληθούν από χειρουργικό λάθος,από πτώση ή - σπανίως - από την πίεση που ασκείται στο στήθος κατά την διάρκεια της μαστογραφίας.Οι συνέπειες μιας ρήξης πάντως,είναι διαφορετικές και για τους δυο τύπους εμφυτευμάτων.


Μια ρήξη σε ένα αλατούχο εμφύτευμα είναι εύκολο να εντοπιστεί.Το στήθος αλλάζει γρήγορα σχήμα καθώς το υγρό διαρρέει.Αν ένα αλατούχο εμφύτευμα σπάσει,το μόνο που διαρρέει είναι φυσιολογικός ορός,δηλαδή νερό με αλάτι,το οποίο είναι ακίνδυνο και απορροφάται από τον οργανισμό.

Μια ρήξη σιλικονούχου εμφυτεύματος είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή.Όταν το εμφύτευμα σπάσει,η διαρρέουσα σιλικόνη μένει στο σώμα.Σε κάποιες περιπτώσεις,μπορεί να εξαπλωθεί έξω από το στήθος και σε απομακρυσμένους λεμφαδένες.Όσο αποθαρρυντικό κι αν ακούγεται αυτό,δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες που να αποδεικνύουν πως αυτό αυξάνει τους κινδύνους ασθενειών.Ωστόσο,αν υπάρξει ρήξη σε ένα εμφύτευμα σιλικόνης,ο γιατρός σου πιθανώς θα σου προτείνει να το αφαιρέσει μαζί με την διαρρέουσα σιλικόνη.

Οι ρήξεις των σιλικονούχων εμφυτευμάτων είναι συνήθως "σιωπηλές",δηλαδή ασθενείς και γιατροί μπορεί να μην τις αντιληφθούν.Μπορεί μόνο να εντοπιστεί με μαγνητική τομογραφία.



Γι' αυτό,ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων,συνιστά στις γυναίκες με εμφυτεύματα σιλικόνης,να κάνουν μαγνητική τομογραφία τρία χρόνια μετά την επέμβαση και μια φορά κάθε δυο χρόνια μετά.

Αισθητικά αποτελέσματα
Πολλές γυναίκες και πλαστικοί χειρουργοί προτιμούν την όψη ενός στήθους με εμφυτεύματα σιλικόνης,καθώς υποτίθεται πως μοιάζουν περισσότερο με τον φυσικό ιστό των μαστών.Τα αλατούχα εμφυτεύματα είναι πιο επιρρεπή σε κυματισμούς,με αποτέλεσμα την δυσμορφία του δέρματος στο στήθος.

Πλατίνα
Τα εμφυτεύματα σιλικόνης περιέχουν πλατίνα,τα αλατούχα όχι.Ενώ μερικοί πιστεύουν πως η πλατίνα θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη,ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζει πως οι μελέτες δεν έδειξαν κάτι τέτοιο,παρά τα όσα είχαν ακουστεί σχετικά με θηλάζουσες μητέρες και την περίπτωση μεταφοράς τοξικών ουσιών στο μωρό.

Χειρουργικές διαφορές
Τα αλατούχα εμφυτεύματα γεμίζονται αφού τοποθετηθούν,άρα απαιτούν μικρότερη τομή από τα προγεμισμένα εμφυτεύματα σιλικόνης.Επίσης,μπορούν να προσαρμοστούν μετά το πέρας της επέμβασης.Μήνες αργότερα,μια γυναίκα μπορεί να αποφασίσει να μεγαλώσει ή να μικρύνει το στήθος της χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση,απλά γεμίζοντας με φυσιολογικό ορό τα εμφυτεύματα.



Ο γιατρός με μια σύριγγα μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει την ανάλογη ποσότητα.Το μέγεθος των προγεμισμένων εμφυτευμάτων σιλικόνης δεν μπορεί να αλλάξει κατά τέτοιον τρόπο.

Υπάρχουν μερικές διαφορές για το ποιος μπορεί να δεχτεί και τους δυο τύπους εμφυτευμάτων.Για ανάπλαση,οι γυναίκες μπορούν να προτιμήσουν και τους δυο τύπους σε οποιαδήποτε ηλικία.Για αυξητική στήθους όμως,τα αλατούχα εμφυτεύματα είναι εγκεκριμένα για γυναίκες των 18 ετών και πάνω,ενώ μόνο γυναίκες που είναι 22 ετών και πάνω μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα σιλικόνης.Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξηγεί πως οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί για τα δυο προϊόντα αναφέροντας συγκεκριμένα τα θέμα σχετικά με την αφαίρεση των εμφυτευμάτων σιλικόνης που έχουν υποστεί ρήξη.

Έχε υπόψιν σου πως ο γιατρός σου μπορεί να επιμείνει για έναν τύπο εμφυτεύματος.Συγκεκριμένα πράγματα,όπως ο σωματότυπός σου και το φυσικό μέγεθος του στήθους σου,είναι παράγοντες που θα ορίσουν ποιος τύπος είναι καλύτερος για σένα.






Αν ακόμη το σκέφτεσαι,σκέψου το περισσότερο.
Αν το έχεις ήδη αποφασίσει,καλή επιτυχία.