Μητρικός Θηλασμός:Τα αμέτρητα πλεονεκτήματα που χαρίζει σε σένα & το μωρό σου + tips

Δεν φαντάζεσαι τι καλό μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και στο θαύμα που κρατάς στην αγκαλιά σου με αυτή την διαδικασία.Ο μητρικός θηλασμός,εκτός από το ότι ενισχύει τον δεσμό με το μωρό σου,ενώνει και όλη την οικογένεια,καθώς η αγκαλιά είναι μια ευτυχία που δεν περνά απαρατήρητη.Τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι επίσης πολλά,και για την σωματική υγεία του παιδιού,αλλά και για την ψυχική.

1. Ο θηλασμός του μωρού σου,μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη τόσο της οστεοπόρωσης και καρκίνο των ωοθηκών,του μαστού,της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας.

2. Ο θηλασμός εξοικονομεί χρήματα - είναι δωρεάν και...φιλικός προς το περιβάλλον.Επίσης,δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία - μόνο καλή υγιεινή της θηλής - και το γάλα είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία.Επιπλέον,δεν χρειάζεται αραίωση με νερό,καθώς η παραγωγή του αυξάνεται προοδευτικά.

3. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης και έχει αντίκτυπο στην διατήρηση του δεσμού μητέρας-παιδιού μακροπρόθεσμα.



4. Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι,αν όλα τα μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν θηλάσει για τα πρώτα τους γενέθλια,θα υπάρχαν 53% λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο.

5. Ο θηλασμός προσφέρει προστασία από μολύνσεις του αυτιού και του θώρακα.

6. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από έκζεμα,άσθμα και αλλεργίες τροφίμων.

7. Ο θηλασμός προσφέρει ζωτικής σημασίας προστασία από διάρροια,γαστρεντερίτιδα και κολικούς. 

8. Ο θηλασμός βοηθά στην ανάπτυξη του λόγου & στον σωστό σχηματισμό του στόματος που οδηγεί στην εμφάνιση πιο ίσιων δοντιών.

9. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

10. Τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο ιδιότροπα με το φαγητό,καθώς η γεύση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με το τι έχει φάει η μαμά.

11. Ο θηλασμός βοηθά στην εγκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου του μωρού.

12. Το μητρικό γάλα,χάρη στην ύπαρξη των λιπαρών οξέων της μακράς αλύσου,βοηθά στην νευρολογική ανάπτυξη του μωρού.

13. Το μητρικό γάλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και λακτόζη και υψηλή σε πρωτεΐνες και ανοσοσφαιρίνες.

14. Το μητρικό γάλα προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις μέχρι να εμβολιαστεί.

15. Μελέτες έχουν δείξει,πως μωρά που θήλασαν,είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση ως ενήλικες,και ήταν πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι.

16. Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας,του διαβήτη και καρδιακής νόσου,της νόσου του Crohn και της κοιλιοκάκης,καρκίνων της παιδικής ηλικίας,της ρευματοειδούς αρθρίτιδας,της σκλήρυνσης κατά πλάκας,της οξεία σκωληκοειδίτιδας,την σοβαρή ηπατική νόσο,την εμφάνιση τερηδόνας,την μηνιγγίτιδα,την πνευμονία....

Η λίστα πραγματικά είναι ατελείωτη.

Πριν λοιπόν πεις "δεν έχω γάλα",σκέψου τα παραπάνω,αλλά και μια μικρή ιστορία.Στην σχολή κάποτε,ένας καθηγητής,παιδίατρος με διάφορους άλλους τίτλους και με εξαιρετική λατρεία και ενασχόληση με τον θηλασμό,μας είχε πει το εξής εξωπραγματικό.Ας υποθέσουμε πως μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει παιδί και αποφασίζει να υιοθετήσει.Αν 20 ημέρες πριν πάρει στην αγκαλιά της το μωρό χρησιμοποιήσει θήλαστρο,ακόμη κι αν στην αρχή δεν υπάρχει γάλα,προοδευτικά θα αρχίζει να παράγεται και να αυξάνεται η ποσότητα.


TIPS

~ Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί ως αντανακλαστικό.Ζήτα όταν γεννήσεις να βάλουν το μωρό σου στην κοιλιά σου,αλλά χωρίς να έχουν σκουπίσει τα χεράκια του.Εκείνο θα τα μυρίσει και σε λίγη ώρα θα καταλήξει στο στήθος σου.

~ Είναι πολύ σημαντικό,τα χείλη του μωρού να εφαρμόζουν καλά στην θηλή και να την "σφραγίζουν".Θα καταλάβεις πως τρώει αν το βλέπεις να ζουλάει το στήθος,να ρουφάει λίγη ώρα και να καταπίνει.Όπως έλεγε και πάλι,εκείνος ο καθηγητής μας "ζουλάει,ρουφάει,ζουλάει,ρουφάει και γκλουκ".



~ Το μητρικό γάλα πρέπει να είναι η αποκλειστική τροφή του μωρού σου,τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του.Μην παρασυρθείς και του δώσεις συμπληρώματα,μην αφήσεις γιατρούς και νοσηλευτές να σε πείσουν όταν γεννήσεις πως δεν έχεις γάλα ή το μωρό σου χρειάζεται τεχνητό γάλα.

~ Η καθημερινότητα είναι δύσκολη,αλλά θήλαζε το μωρό σου για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μπορείς.Υπάρχουν μητέρες που θήλαζουν τα παιδιά τους μέχρι και το 4ο έτος της ηλικίας τους.Πολλές φορές,θήλαζουν παρέα μαζί με το μικρότερο.Χρησιμοποίησε θήλαστρο για να συλλέξεις το γάλα.Διατηρείται στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα και το μωρό σου δεν θα χρειαστεί κανένα συμπλήρωμα.




~ Μπορείς να θηλάσεις σε διάφορες θέσεις,αναπαυτικές και για σένα,αλλά και για το μωρό σου.


Το εξώφυλλο του "Time" που είχε προκαλέσει σάλο 

Και αν δεν σε έπεισα,δες το παρακάτω βίντεο για να καταλάβεις γιατί ο θηλασμός είναι αντανακλαστικό.




Χρησιμοποίησε την λέξη "μαμά" για να κάνεις και να είσαι το καλύτερο για το μωρό σου.





Καλή τύχη!