Δυσανεξία στη λακτόζη:Τι είναι,γιατί προκαλείται,ποια τα συμπτώματα & πώς ελέγχεται

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.Ας δούμε περί τίνος πρόκειται,ποια συμπτώματα παρουσιάζει και ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγεις για να μην εμφανίσεις πρόβλημα.


Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;
Το γάλα είναι η πρώτη τροφή που τρώνε τα μωρά και η αποκλειστική τροφή που πρέπει να λαμβάνουν μέχρι τουλάχιστον τον 6ο μήνα της ζωής τους.Θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές τροφές,και ειδικά το μητρικό γάλα σε προστατεύει μακροχρόνια από λοιμώξεις,καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
Όταν όμως έχεις κράμπες μόνο και μόνο επειδή έφαγες δημητριακά για πρωινό ή παγωτό,κάτι άλλο συμβαίνει. 
Η λακτόζη είναι η "ζάχαρη" που περιέχει το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη,δεν μπορούν να χωνέψουν την λακτόζη καλά.Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ιάσιμη,αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθούν τα συμπτώματα και να αισθανθείς καλύτερα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μισή ώρα μετά την κατανάλωση ενός γαλακτοκομικού προϊόντος,αλλά πριν την παρέλευση δύο ωρών,τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα.Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά.


~ Φούσκωμα
~ Κράμπες
~ Διάρροια
~ Επώδυνα αέρια
~ Ναυτία
~ Κάθε άτομο μπορεί να ανεχτεί μια ορισμένη ποσότητα λακτόζης,η οποία επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα έχει συμπτώματα και πόσο σοβαρά θα είναι.Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε μικρές ποσότητες τροφών που περιέχουν λακτόζη,ενώ άλλοι μπορούν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Ποια τρόφιμα περιέχουν λακτόζη;
Γαλακτοκομικά προϊόντα,όπως κρέμα γάλακτος και το παγωτό,είναι μερικά από τα πιο κοινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.Η λακτόζη βρίσκεται επίσης,σε τρόφιμα με ξηρά στερεά μορφή γάλακτος,σε υποπροϊόντα γάλακτος,άπαχο ξηρό γάλα σε σκόνη ή ορό γάλακτος,όπως είναι τα εξής:

~ Ψωμιά και αρτοσκευάσματα
~ Καραμέλα
~ Σιτηρά
~ Σάλτσες σαλάτας
~ Εκτός από τα τρόφιμα,η λακτόζη βρίσκεται και σε κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα,συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών χαπιών,και σε ορισμένα φάρμακα που δεν απαιτούν συνταγή,όπως δισκία.

Τι προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη;
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να χωνέψουν την λακτόζη,την κυρίως ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.Το πρόβλημα είναι ότι δεν παράγουν σε αρκετή ποσότητα το ένζυμο που βοηθά στην πέψη της λακτόζης,την λακτάση,η οποία συντίθενται από το λεπτό έντερο.Έτσι,όταν τρώνε τροφές ή λαμβάνουν φάρμακα με λακτόζη,παρουσιάζουν συμπτώματα.

Για πολλούς ανθρώπους,η δυσανεξία στη λακτόζη αυξάνεται φυσιολογικά με την ηλικία,επειδή το λεπτό έντερο αρχίζει να συνθέτει όλο και λιγότερη λακτάση.

Οι μειωμένες ποσότητες λακτάσης,μπορεί επίσης να μαρτυρούν τραυματισμό στο λεπτό έντερο ή ορισμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος,όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη.

Ποιος παθαίνει δυσανεξία στη λακτόζη;
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη,οπότε πρόκειται για μια αρκετά κοινή κατάσταση.Περίπου το 75% όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν κάποιο βαθμό ανεπάρκειας σε λακτάση.Αφρο-Αμερικανοί,Ασιάτες,οι ισπανόφωνοι και ιθαγενείς Αμερικανοί έχουν ελλείμματα λακτάσης περισσότερο από άλλες φυλές.

Πώς είναι η ζωή με δυσανεξία στη λακτόζη;
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι εύκολο να διαχειριστεί.Οι άνθρωποι με την πάθηση,συνήθως διαπιστώνουν ότι μπορούν να ανεχθούν μια ορισμένη ποσότητα των τροφών που περιέχουν λακτόζη,χωρίς συμπτώματα.Μερικοί άνθρωποι κάνουν δοκιμές για να καταλάβουν σε πόση ποσότητα και ποια τρόφιμα μπορούν να αντέξουν.Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λακτόζη.Συμπληρώματα λακτάσης μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να λάβεις τα διατροφικά οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων,κυρίως ασβεστίου και βιταμίνης D,και να αποφευχθούν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.Επιπλέον,τα μη γαλακτοκομικά ποτά,όπως η σόγια,το αμύγδαλο,και το γάλα ρυζιού,που συχνά ενισχύονται με τα θρεπτικά συστατικά ανοικοδόμησης των οστών,όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Αν εσύ ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο,έχει δυσανεξία στη λακτόζη,κρατήστε τα παρακάτω στο μυαλό σας:

~ Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων στα γεύματα,μπορεί να βοηθήσει,καθώς γιατί είναι πιο εύκολο να χωνευτεί η λακτόζη όταν καταναλώνεται με άλλα τρόφιμα.
~ Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν περισσότερο στην πέψη τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.Κάποια από αυτά είναι το τυρί,το γιαούρτι και το τυρί cottage.
~ Η χρήση γάλακτος χωρίς λακτόζη,τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων στις συνταγές,κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει το γεύμα πιο ευχάριστο.