Daily Dose:5 μύθοι για την καφεΐνη


Την καταναλώνεις καθημερινά και θεωρείς πως σ' έχει σώσει πολλές φορές από τη νύστα στο σχολείο παλαιότερα,στη δουλειά,ενώ αποτελεί την μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν συνοδεύεται από ξεκούραση ή μια καλή κουβέντα.Τα ξέρεις όλα όμως για την φίλη σου την καφεΐνη;Για να δούμε!

1. Η καφεΐνη είναι εθιστική
ΛΑΘΟΣ
Η καφεΐνη θεωρείται ένα ασφαλές συστατικό.Είναι διεγερτική και ενεργοποιεί τα κύτταρα του εγκεφάλου.Παρά το γεγονός πως κάποιος διεγερτικά όπως η νικοτίνη,θεωρούνται εθιστικά,μάλλον είναι απίθανο να εθιστείς στην καφεΐνη αν την καταναλώνεις με μέτρο.Αν η χρήση είναι τακτική,ίσως αισθανθείς μια εξάρτηση.Χωρίς αυτήν,ίσως σε πιάνει πονοκέφαλος ή αισθάνεσαι κόπωση,έχεις δυσκολία στην συγκέντρωση,ναυτία και πόνο στους μυς.

2. Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην καφεΐνη απ' ότι οι άντρες
ΛΑΘΟΣ
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι άντρες ανταποκρίνονται περισσότερο στην χρήση της,παρά οι γυναίκες.Ωστόσο,άλλη μελέτη έδειξε πως ίσως αυτό να μην είναι πάντα καλό.Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η καφεΐνη είχε την τάση να επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των αντρών στην συνεργασία και σε στρεσογόνες καταστάσεις (όπως η πίεση στη δουλειά τους),βελτίωσε όμως την απόδοση των γυναικών.

3. Όσο μεγαλώνεις η ευαισθησία στην καφεΐνη μειώνεται
ΛΑΘΟΣ
Οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να είναι περισσότερο ευαίσθητοι στην καφεΐνη καθώς ο οργανισμός τους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να την επεξεργαστεί.


4. Σε βοηθά να συνέλθεις όταν είσαι μεθυσμένος
ΛΑΘΟΣ
Σε αντίθεση με αυτή την πολύ δημοφιλή πεποίθηση,δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να γίνεις νηφάλιος αν είσαι τύφλα στο μεθύσι.


5. Όση και να καταναλώσεις δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα
ΛΑΘΟΣ
Οι θάνατοι από υπερβολική δόση καφεΐνης είναι σπάνιοι,μπορούν όμως να προκληθούν από σπασμούς ή καρδιακή αρρυθμία.Η ποσότητα της υπερδοσολογίας προκύπτει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ατόμου,αλλά σε γενικές γραμμές,δόσεις μεγαλύτερες από δέκα γραμμάτια μπορεί να είναι θανατηφόρες για τους ενήλικες.Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 115mg καφεΐνης οπότε θα πρέπει να πιεις πάνω από 85 φλιτζάνια καφέ φίλτρου για να καταναλώσεις αυτή την ποσότητα.



Με μέτρο λοιπόν!