Έρευνα:Ο καφές & το πράσινο τσάι κατά του εγκεφαλικού

Το πράσινο τσάι και ο καφές μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό,ειδικά όταν και τα δυο είναι τακτικό κομμάτι της διατροφής σου,σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Η έρευνα μελέτησε τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και τσαγιού σε 82.000 Ιάπωνες ενήλικες,από 45 μέχρι 74 ετών,για 13 χρόνια.Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσο περισσότερο τσάι ή καφέ πίνεις,τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Το τσάι και ο καφές είναι τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο μετά το νερό,πράγμα που σημαίνει πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ίσως ισχύουν και για άλλες χώρες.
Περιορισμένη έρευνα στο παρελθόν,έδειξε πως το πράσινο τσάι,μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις,και υπήρξε υπόνοια πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια ασαφή σύνδεση μεταξύ του καφέ και τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.


Ευρήματα της έρευνας

Η νέα έρευνα αποκάλυψε πως:
  • Άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά,είχαν μειώσει περίπου στο 20% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό,σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν πολύ σπάνια.
  • Άνθρωποι που έπιναν 2 με 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά,είχαν μειώσει περίπου στο 14% τον κίνδυνο εγκεφαλικού,και αυτοί που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια,είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο,συγκριτικά με αυτούς που το έπιναν σπάνια.
  • Άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ ή δυο φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά,είχαν 32% μειωμένο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας,συγκριτικά με αυτούς που σπάνια κατανάλωναν κάποιο αφέψημα.Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία προκαλείται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο "σκάσει" και αιμορραγήσει μέσα στον εγκέφαλο.Περίπου το 13% των εγκεφαλικών συμβαίνουν γι' αυτό το λόγο.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα ευρήματά τους στον υπολογισμό για την ηλικία,το φύλο,και τους παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα,το αλκοόλ,το βάρος,την διατροφή και την άσκηση.Όσοι πίνουν πράσινο τσάι ήταν πιο πιθανό να ασκούνται απ' ότι αυτοί που δεν έπιναν,έδειξε η έρευνα.

Τι πίνουμε όμως;

Όπως προέκυψε στην έρευνα,τα οφέλη των αντιοξειδωτικών στον καφέ και το πράσινο τσάι,ίσως αντισταθμίζουν τις πιθανές βλάβες από την καφεΐνη.Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η αύξηση της κατανάλωσης του πράσινου τσαγιού και του καφέ,μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό,ειδικά για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Οι ερευνητές θεωρούν πως πρέπει να κάνουν πιο εκτενή έρευνα για την κατανόηση των υποκείμενων βιολογικών μηχανισμών για αυτά τα ευρήματα.Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς το πράσινο τσάι επηρεάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.Μια ομάδα ενώσεων,γνωστές ως κατεχίνες,ίσως παρέχουν κάποια προστασία,καθώς έχουν αντιοξειδωτική αντιφλεγμονώδη δράση.
Ορισμένες χημικές ουσίες στον καφέ,περιλαμβάνουν χλωρογενικό οξύ,το οποίο πιστεύεται πως ίσως ευθύνεται για την μείωση των κινδύνων εγκεφαλικού,καθώς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2.